Pavel Dvorak

Šanghajská kola

18. 04. 2017 9:35:07
Kola jsou nedílnou součástí Šanghaje. Donedávna měl v Šanghaji kolo téměř každý. Ale to se v posledních měsících změnilo. Proč? Protože mobike.

Mobike je nová aplikace pro iPhone a Android, kterou je možné stáhnout (pouze v čínském) Apple store a Android store. Po Šanghaji provozuje stovky veřejných kol. Tato městská kola nemají žádné nástupní a výstupní stanice, žádné kartičky a městské karty, žádné hledání po městě volného kola a ani místa, kam ho opět zamknout. Vše je v aplikaci Mobike, která vám najde všechna kola v okolí přes GPS zabudované přímo v kolech. Přes aplikaci si můžete kolo zarezervovat, aby vás cestou k němu někdo nepředběhl, a rezervace platí maximálně 15 minut. To je ale víc než dostatečná doba, protože se mi nestalo, že by ode mě bylo kolo dál než dvě minuty chůze. Když ke kolu přijdu, naskenuju QR kód, který je na řídítkách, a kolo se automaticky odemkne. Každou půlhodinu mi strhne z kreditu 1RMB (4 Kč) a po dokončení trasy ho zamknu tam, kam jsem zrovna přijel. (Samozřejmě to musí být veřejné prostranství).

video //www.youtube.com/embed/6ltA9bQmL8Y

Nejen, že máme po letech konečně v Šanghaji veřejná kola (paradoxně je mělo již skoro každé větší město v Číně kromě Šanghaje), ale jsou tak praktická a rozšířená, že úplně změnila život běžným lidem. Jezdí na nich celé město, Číňané i cizinci. Podívejte se, jak tento systém kol přesně šlape v novém videoblogu Cesty Čínou.

Zajímá vás Čína? Pak vám mohu posílat zajímavé informace newsletterem.

Autor: Pavel Dvorak | karma: 17.52 | přečteno: 791 ×
Poslední články autora