Pavel Dvorak

Jak si koupit lístek na vlak v Číně

29. 01. 2017 8:48:50
V Číně mohou být komplikované i úplné drobnosti. A bohužel jednou z maličkostí, bez které se člověk rozhodně neobejde, je nákup lístku na vlak. Jak na to? Připravil jsem pro Vás krátký návod.

Zaprvé je třeba si lístky kupovat předem. Záleží, zda se chystáte jet rychlovlakem nebo běžným vlakem a kolikrát denně Váš spoj jezdí. Tak například ze Šanghaje do Pekingu jezdí vlaky každých pět minut. Takže v tomto případě opravdu stačí koupit si jízdenky pár hodin předem. Ale o víkendech se Vám může stát, že na nejbližší vlaky jsou lístky vyprodané a do vlaku dostanete se až za tři hodiny. To ale stále není problém, protože nakonec do Pekingu dorazíte. Pokud byste ale jeli z města Liuzhou do města Jishou - trasa, kterou jedeme při procházce čínskými pohádkami - tak tam jede pouze jeden vlak denně a lístky jsou beznadějně vyprodané už tři týdny předem. A pokud se chystáte cestovat přes svátky, každý lístek vaší plánované cesty si kupujte s několika týdenním náskokem.

Lístky se dají koupit přes internet nebo na vlakové stanici. Potřebujete jen pas. A ten musíte mít vždy po ruce, protože ho kontrolují, když lístky kupujete, když Vám lístky vydávají, když vcházíte do stanice a někdy i při nástupu do vlaku. Určitě si ho nezapomeňte! Přes internet se jízdenky dají koupit jen, když umíte čínsky. Proto je dobré poprosit o pomoc hotelový personál nebo cestovní kancelář. Pokud Vám lístky zakoupí přes internet, máte dvě možnosti, jak je získat. Pokud jste je kupovali s dostatečným předstihem, mohou Vám je zaslat na Vámi určenou adresu. Druhá možnost je, že si je vyzvednete na stanici. A zde se dostáváme k dalšímu velmi důležitému bodu. Na stanici vždy přijďte s velkým předstihem.

U vchodu do stanice Vám budou kontrolovat pas a zavazadla. Tam je třeba vystát si první frontu. Pokud si budete lístky kupovat na stanici nebo si je chcete jen vyzvednout u okénka, vždy počítejte s přibližně půlhodinovým čekáním, to je druhá fronta. A v neposlední řadě nástupiště zavírají deset minut před odjezdem vlaku. Pokud přijedete později, už Vás do vlaku nepustí. A na nástupišti Vás čeká třetí fronta.

Každý vlak má své číslo, podle kterého si na velké světelné tabuli najdete, ze kterého nástupiště Vám jede. Pokud jedete do Pekingu, tak se to nikde nedočtete, protože na stanici používají jen čínštinu. Jediná věc, podle které se můžete orientovat, je číslo vlaku. Abyste věděli, který údaj to je, přikládám Vám oskenovaný lístek na vlak s popsanými údaji.

Co si do vlaku nesmíte brát? Stanice v Číně sice připomíná svou organizací letiště, ale nařízení nejsou tak přísná. Zakázané jsou jen zbraně a výbušniny. Můžete mít s sebou malý nuž s čepelí do šesti centimetrů, pokud se nemýlím. Ale doporučuji nebrat si žádný. Protože i s povoleným nožem budete muset sepisovat zápis a zbytečně ztratíte čas a nervy.

Ve vlaku se sedí podle místenek. To už asi víte z mého popisu lístku. Nebuďte překvapení, pokud Vám bude někdo sedět na Vašem místě. Prodávají se totiž i lístky na stání. A chudáci s těmito lístky si sednou, kde se dá, protože některé cesty mohou trvat i třicet hodin. Ve většině vlaků je jídelní vůz a v každém voze vlaku je zásoba horké pitné vody, kterou si můžete zalít čaj nebo instantní nudle. V rychlovlacích bývá jedna zásuvka na tři sedadla. Toalety jsou samozřejmostí. V rychlovlacích jsou čisté záchody západního stylu. V klasických vlacích jsou turecké a ....

Při výstupu z cílové stanice Vám budou opět kontrolovat lístek, tak ho neztraťte.

Jak rozlišit rychlovlak a klasický vlak? Číslo vlaku musí začínat písmenem D nebo G. D jsou pomalejší a starší rychlovlaky, oproti vlakům G mají více zastávek. G jsou ty nejrychlejší vlaky. Všechny ostatní jsou klasické vlaky, K jsou rychlíky. Oproti rychlovlakům jsou ale velmi pomalé. Rychlovlaky mají, podobně jako letadla, ekonomickou třídu, byznys třídu a první třídu. Existují i lůžkové rychlovlaky. V tradičních vlacích najdete klasické sezení nebo spací vozy. Ty se dělí na otevřené kupé se šesti lůžky nebo zavřené kupé se čtyřmi lůžky. Lístky na stání se do lůžkových vozů neprodávají.

To je přibližně vše, pokud by Vás napadlo něco, na co jsem zapomněl, napište mi to, prosím, do komentářů.

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NOVÝCH ČLÁNKŮ E-MAILEM A NEUNIKNE VÁM ANI JEDINÝ.

Autor: Pavel Dvorak | karma: 21.42 | přečteno: 1785 ×
Poslední články autora