Pavel Dvorak

Život v Šanghaji

13. 02. 2017 13:08:46
Šanghaj je město, které, když jednou člověka chytí, už ho nepustí. Abych pravdu řekl, kdysi jsem si uměl představit, že žiji kdekoli v Číně, jen ne v Šanghaji.

Dnes mám za ženu Šanghajčanku, stěhujeme se do nového bytu a píšu o Šanghaji první knížku. A nejsem sám. Znám několik lidí, kteří sem přijeli na služební cestu na dva měsíce. Dnes tu žijí už víc než deset let. Čím to je?

video //www.youtube.com/embed/GzpA2BFfqS4

Častokrát jsem měl dilema, jestli je to ten Šanghaj nebo ta Šanghaj. Ať už je to gramaticky správně jakkoli, myslím si, že Šanghaj je rozhodně žena. Hned při prvním setkání si totiž člověka podmaní svým vzhledem. Každý člověk, který se postaví před její velkolepé panorama, stojí v úžasu. Každého za krkem bolí, jak se ohlíží za všemi jejími krásami. Okouzlí každého.

Později, když se člověku trochu okouká, podmaní si ho svou kuchyní. Krvavě červení raci, krabi s chlupatými klepety, knedlíčky na páře s masovým vývarem uvnitř nebo kdysi nejoblíbenější jídlo samotného Mao Ce-tunga - vepřový bůček na karamelu, badyánu a pivu s křepelčími vajíčky. Tam, kde její krása nestačí, vystačí si s různorodostí chutí, vůní a barev. A její jídelníček je nekonečný. Protože je Šanghaj kosmopolitní město, které má možná až třicet milionů obyvatel, tak se zde najdou kuchyně nejen celé Asie, ale celého světa. Čím je člověk v Šanghaji déle, tím více jí propadá. Časem totiž ukazuje své skryté půvaby. Každý den ve městě najde živou hudbu nebo dobrou party. Pokud je náročný, do Šanghaje zavítá každá světová hvězda. Velkolepá Šanghajská opera, kino nebo divadlo,... Módní přehlídky, diskotéky, výstavy, filmové festivaly a recepce... V Šanghaji to vře a neustále se tu něco děje. Jakmile k tomu člověk přičichne, neúprosně ho strhne vír šanghajského nikdy neutuchajícího života.

Život v objetí půvabné Šanghaje si vyžaduje oběti. Pestrobarevnost života je drahá, tlak na úspěch je neúprosný. Šanghaj si potrpí na drahé a elegantní věci. A totéž vyžaduje i od lidí, kteří zde žijí. Chce být krásná a velkolepá, proto se obklopuje úspěšnými lidmi. Neúspěch se zde tvrdě trestá. Nemovitosti jsou zde jedny z nejdražších na světě, točené pivo také málokde seženete dražší. Pětihvězdičkové hotely, drahé kluby, luxusní značky... Nesčetné obchody, kavárny a restaurace člověka vábí na každém kroku.
Na nekonečný šarm Šanghaje je třeba dát si pozor!

Jen půl hodiny cesty vlakem ze Šanghaje můžete objevovat krásy čínských Benátek a tradičních čínských zahrad. Jestli Vás zajímá Čína, tak na mém facebooku najdete každý den novinku z Číny. A zajímavosti posílám také e-mailem.

Autor: Pavel Dvorak | karma: 14.98 | přečteno: 1171 ×
Poslední články autora