Cenzura internetu v Číně - připravte se před cestou pořádně! (Návod)

13. 03. 2017 11:56:19
Když přijedete do Číny, tak záhy zjistíte, že internetové připojení je zde nesmírně problematické...

Mnoho stránek je zablokováno úplně (sociální sítě, známé zpravodajské portály, android store a mnoho dalších) a ty, které nejsou zablokované, jsou extrémně pomalé. Nejběžnější způsob, jak bojovat se špatným připojením, je používat VPN (Virtual private protocol). Zkusím vám přiblížit, proč ji v Číně budete určitě potřebovat a proč je dobrý nápad vlastnit VPN i na místech, kde není tak přísná cenzura internetu. Ano, i v České republice má používání VPN smysl.

Co je VPN

Nejprve trocha technického vysvětlení, které můžete klidně přeskočit. VPN šifruje připojení a anonymizuje přenášená data. VPN fungují jako tunely. Berou informace, které váš poskytovatel internetových služeb zasílá na webové stránky, a šifrují je. Hackeři, špioni a potenciální slídiči nemohou vidět, co děláte, a proto nemohou zakročit proti vašemu prohlížení. Díky tomu umí VPN odblokovat zeměpisná omezení a lokální cenzuru. Zní to složitě, ale je to úplně jednoduché.

Většina VPN poskytovatelů nabízí mnoho serverů, které jsou rozmístěné po celém světě. Pokud se k takovému serveru připojíte, navštěvovaný web si myslí, že se nacházíte v té zemi, kde se nachází váš VPN server. Díky tomu se řídí pravidly, jaké jsou platné v zemi, kde je váš server. Chcete-li sledovat americký Netflix, připojte se k libovolnému serveru v USA. Pokud chcete přístup k britské BBC, připojte k serveru se sídlem ve Velké Británii. Pokud chcete z ciziny sledovat hokej na českých stránkách, připojte se na český server. Chcete-li v Číně (nebo v jiných zemích s cenzurou) odblokovat blokovaný obsah, stačí se připojit na server země, kde není cenzura internetu. Čím blíže k Číně se ta země nachází, tím bude připojení rychlejší. Dobře fungují servery v Hongkongu, Koreji, Japonsku, Singapuru a na východním pobřeží USA.

Jak obejít cenzuru v Číně

Nejlepší na VPN je, že je neuvěřitelně jednoduché ji používat a vůbec nemusíte rozumět technice. Osobně doporučuji používat služby firmy ExpressVPN. Vyzkoušel jsem již několik poskytovatelů (VyprVPN, Astrill, StrongVPN a další), ale ExpressVPN je rozhodně nejspolehlivější a nejrychlejší. Existují i VPN služby zdarma (BetterNet, Hexanet), ale fungují pouze na mobilních zařízeních. ExpressVPN má aplikace na všechny druhy zařízení: Windows, Mac, iOS, Android a Linux. Stačí si stáhnout aplikaci, nechat ji nainstalovat potřebné profily a připojovat se jediným kliknutím.

POZOR, připravte si VPN před příjezdem do Číny. Pokud máte Android, přístup do obchodu s aplikacemi je zablokovaný a nové aplikace dostanete do telefonu jen velmi komplikovaně. I na jiných zařízeních to může být problém. Čína VPN nechává být, nesnaží se znemožnit lidem přístup na internet úplně, protože by to příliš uškodilo (s výjimkou velkých politických událostí a provincie Xinjiang). Vždyť i sama Komunistická strana má Twitter, Facebook a Youtube účet. Pro běžné netechnické osoby staví Čína překážky, aby se k VPN nedostaly. Jednou z nich je, že je velmi složité stáhnout si VPN přímo v Číně.

Čína umí udělat výjimky z cenzury. Velké korporace, mezinárodní konference, vojenské zóny, média, zóna volného obchodu v Šanghaji a mnohá další místa a události nemají cenzurovaný internet. Několikrát se mi stalo, že jsem přišel do hotelu, kde právě probíhala důležitá konference a nebylo tam žádné blokování internetu. Některé coworkingové kanceláře a malé lokální firmy si umí odblokovat internet pomocí VPN routerů.

Pokud jste na internetu závislí, můžete si nainstalovat několik VPN od různých poskytovatelů najednou. Já mám například v telefonu dvě VPN zdarma (BetterNet a Hexanet) a na telefonu i na počítači mám ještě dvě placené: ExpressVPN a VyprVPN. A v 95% případů používám zmíněný ExpressVPN.

Proč je VPN dobrá i u nás?

Všichni víme, že veřejné WiFi sítě jsou nebezpečné. Pokud se v internetové kavárně nachází hacker, stačí mu pár minut a je ve vašem počítači. Pokud však na veřejných sítích zapnete VPN, všechna vaše data jsou šifrovaná a chráněná. Můžete se tak například připojit i na svoje internetové bankovnictví, když sedíte v kavárně. Ale na domácí síti je to vždy nejbezpečnější.

Druhým důvodem je, že i u nás platí geografická omezení internetu – sledování seriálů na CBS, vysílání BBC a i některá videa na Youtube jsou blokovaná. VPN tento problém vyřeší za vás.

Stále nejste rozhodnutí?

To nevadí, můžete to vyzkoušet zdarma. Téměř všechny firmy nabízejí garanci vrácení peněz nebo zkušební lhůtu. Mnou doporučená ExpressVPN nabízí až 30 dnů záruku vrácení peněz bez otázek. ExpressVPN je lepší než konkurence, protože neomezuje přenesená data, má vlastní šifrování určené speciálně na Čínu, má servery ve více než 80 zemích na světě, má jedny z nejkrásnějších aplikací na trhu pro všechna zařízení a podporuje 3 simultánní připojení. Nakonec jen zdůrazním - pokud cestujete do Číny a chcete používat internet, potřebujete VPN! Nejde jen o sociální sítě. Jde o každou stránku, která se nachází mimo oblast Číny.

Chtěli byste vidět fotoreportáž z Pekingu? Zhlédnout ji můžete tady.
Jestli vás zajímá Čína, tak na mém facebooku najdete každý den jednu novinku. A informace můžete dostávat také e-mailem, v rámci mého newsletteru. Pro odběratele jsem připravil zdarma ke stažení dvojjazyčný čínsko-slovenský jídelníček typických šanghajských pochoutek a e-knihu Procházky čínskými pohádkami. Přihlásit se můžete zde.

Autor: Pavel Dvorak | pondělí 13.3.2017 11:56 | karma článku: 22.12 | přečteno: 4756x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.89 | Přečteno: 467 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 475 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1351

Organizujem netradičné, unikátne, spoznávacie, ale aj dobrodružné expedície na čínsky vidiek a do prírody v malých skupinách na mojich stránkach www.cestycinou.sk

S čestinou mi pomáha copywriterka Kateřina Vlčková.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...